úterý 29. března 2016

Jak chtěla maminka léčit (zabít) tatínka - 1. část

Moje maminka je lékařka. Velice šikovná, chytrá a vnímavá. Své pacienty léčí svědomitě a tak, aby se nic nepodcenilo. A proto vůbec nechápu, kde se to v ní vzalo. Ta myšlenka, že jsme s bratrem simulanti a hypochondři. Chtěli jsme se jako malí ulít ze školy? Neexistovalo. Všechno odhalila. Nechtěli jsme se ulít, ale byli jsme opravdu nemocní? To už jsme skoro museli mít smrt v očích, aby nám dovolila zůstat doma. Když už jsme dosáhli tohoto malého vítězství, pečlivě nás pozorovala a jakmile ucítila mírné zlepšení, už jsme zas ráno nahodili aktovku na záda. Nutno uznat, že díky této spartánské výchově s bratrem leccos vydržíme a nepadneme na lože hned s prvním náznakem rýmy.

Bohužel pro taťku, i on u mamky spadá do kategorie simulantů a hypochondrů. Stejně jako u mě a bráchy, ani u něj to ale není oprávněně. Jednou ho však skolila choroba natolik, že ulehl a i přes mamčiny protesty si vzal nemocenskou. Mamka tedy taťkovi naordinovala paralen a čaj s citronem a čekala okamžité zlepšení. 








       
Nedělo se. Ba po týdnu choroby taťkovi bylo stále hůře a hůře. Tak se tedy mamka v práci poradila se stejně skeptickými kolegy a domů vítězoslavně dorazila s receptem. Ovšem babským receptem. Jeho podstata spočívala v tom, že se smíchá rozmačkaný česnek, nastrouhaný zázvor, pepř, majoránka a já nevím co ještě, vytvoří se z toho kašička, kterou zabalíme do plátýnka a nemocný kašičku v plátýnku žvýká, šťávu však vyplivuje. Takhle se to žvýká tak dlouho, až se všechna šťáva z kašičky vyžvýká a do druhého dne je nemocný jako rybička.

Tatík, ve stavu těsně před umřením, přijal se skeptickým pohledem naplněné plátýnko, zavřel se v koupelně a poctivě žvýkal. Mamka si v kuchyni mnula ruce a chválila se, že není nad přírodu a jaký že je lékař století. Antibiotika jsou pro sraby!

Po půl hodině se otec vypotácel z koupelny, něco zachraptěl a skácel se do postele. Mamka naše vyděšené pohledy uklidnila chápajícím pokývnutím hlavy a laskavým hlasem pravila, ať počkáme do rána, to budeme koukat, jak taťkovi bude!

Měla pravdu, koukali jsme. S hrůzou v očích. Taťkův stav se rapidně zhoršil. Teplota vyskočila na 40 stupňů. Mamka taťkovi vyčinila, že šťávu z plátýnka určitě nevyplyvoval, jak měl, ale polykal. Tatík na to jen něco zasýpal a bylo vidět, že i to ležení v posteli ho vysiluje. Mamka zachovala kamennou tvář a tvrdila, že to se tělo teprve srovnává se všemi těmi přírodními léčivými látkami, které předešlý den dostalo. Do večera bude taťkovi dobře.

Do večera bylo taťkovi ještě hůře. V mamce se konečně probudily její seriózní lékařské geny a tatík dostal antibiotika. Z nemoci se vylízával další 2 týdny. Plátýnka jsme vyhodili. 


Žádné komentáře:

Okomentovat